Om Basis

Skolans filosofi Skolans ledning betraktar det som lärarnas främsta uppgift att utveckla och värna elevens konstnärliga talang och integritet. Respekten för dessa två skilda men överlappande begrepp är grundläggande för skolans konstnärliga hållning på det sätt varpå undervisningen bedrivs- intuitivt och med tekniskt kunnande. Skolans hållning är också den att konstnärskap inte lärs ut ;det traderas från lärare till elev. Konstnärerna på skolan delar med sig av sin hållning genom att vara det de är; konstnärer med talang och integritet, utrustade med såväl vilja och förmåga att föra de konstnärliga värdena vidare. På Basis vill vi erbjuda en god och jämställd social samvaro. Vi har inarbetade former för elevinflytande där du som elev har möjlighet att påverka din utbildning.

Basis Konstskola grundades 1984 av konstnärerna Abraham och Erna Langlet, som redan då arbetat med konstnärlig utbildning i många år på den legendariska utbildningen Grundis, där många sedermera framgångsrika konstnärer studerat. Sedan 2008 är Studiefrämjandet i Stockholm ny huvudman för skolan under ledning av konstnären Maria Saveland. Under paret Langlets tid höll skolan till i Palmgrenska huset på Östermalm i Stockholm men snart flyttades verksamheten till Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. Skolan ligger i Stadsvarvets gamla kontorsbyggnad, ett 1700-talshus med stora fönster och vackra kakelugnar – en personlig byggnad som lämpar sig väl för konstnärlig  verksamhet. På 1700-talet användes huset som bostad och ritateljé åt skeppsbyggmästaren.

Enklaste sättet att ta sig till Basis Konstskola är att från Medborgarplatsen eller Slussen ta buss 53 (mot Henriksdalsberget) eller buss 2 (mot Sofia). Gå av vid hållplatsen Ersta Sjukhus. Basis är inrymt i det gula fristående huset längst ner på Folkungagatan 147 mot vattnet.